Cultura i Pantalles
L'escriptor japonès Haruki Murakami
Foto: L'escriptor japonès Haruki Murakami | BRUNO MURIALDO / ZUMA PRESS
Premis

L'escriptor japonès Haruki Murakami, Premi Princesa de les Lletres 2023

Temps de lectura: 2 minuts
L'escriptor japonès Haruki Murakami
Foto: L'escriptor japonès Haruki Murakami | BRUNO MURIALDO / ZUMA PRESS

L'escriptor japonès Haruki Murakami ha estat el guanyador del Premi Princesa d'Astúries de les Lletres 2023, al qual optaven 37 candidatures. 

Per què és important? El Premi Princesa d'Astúries de les Lletres, anomenats Premi Príncep d'Astúries fins a l'any 2014, és el guardó que es concedeix des del 1981 a la persona, grup de persones o institució per reconèixer la seva feina creadora o d'investigació per contribuir a la cultura universal en els camps de la Literatura o Lingüística. 

Què en sabem? Enguany, el jurat dels Premis Princesa d'Astúries han atorgat el premi de les lletres a l'escriptor japonès Haruki Murakami.

  • Els membres del jurat ha tingut en compte "la singularitat de la seva literatura, l'abast universal, la capacitat per conciliar la tradició japonesa i el llegat de la cultura occidental en una narrativa ambiciosa i innovadora" per escollir a Murakami com a guardonat.
  • A més, consideren que "ha sabut expressar alguns dels grans temes i conflictes del nostre temps: la solitud, la incertesa existencial, la deshumanització a les grans ciutats, el terrorisme, però també la cura del cos o la mateixa reflexió sobre la tasca creativa". 
  • En un comunicat oficial, els premis diuen que la veu de l'escriptor "ha arribat a generacions molt diferents" i conclouen que "Haruki Murakami és un gran corredor de fons de la literatura contemporània". 

Qui és? Murakami és un dels escriptors contemporanis amb més ressò universal. També és traductor i és l'etern aspirant a guanyar el Nobel de Literatura. 

  • Actualment, viu als Estats Units, però va néixer a Kyoto l'any 1949. 
  • L'escriptor va aconseguir l'èxit internacional amb la seva obra Tokio blues (1987), traduïda a més de quaranta idiomes.
  • Fill de professors de literatura, l'any 1975 es va graduar en Literatura, Música i Interpretació a la Universitat Waseda de la seva ciutat natal. 

Situació actual: L'última novel·la publicada per l'escriptor aquest any 2023 és The City and its Uncertain Walls

Etiquetes: Cultura Llibres